
El Departament de Joventut, organitza un any més les jornades d’educació i família. Aquest any amb les temàtiques d’educació, lectura i salut mental juvenil. Aquestes jornades, que tindran lloc al Teatre La Gorga, comptaran amb la participació de ponents experts en els seus camps.
Programa:
Dijous 6 – David Altimir
Mestre d’educació infantil a l’escola pública Els reptes d’educar-se amb la infància, avui
Mestre d’educació infantil a l’escola pública. Ha estat vinculat a l’Associació de Mestres Rosa Sensat, i a l’equip de direcció de la Revista IN-FÀN-CI-A, on a més hi té nombrosos articles escrits i des d’on ha publicat el llibre “Com escoltar els infants? Construir i documentar l’educació infantil” juntament amb Maite Pujol. Membre de l’equip de coordinació de la revista Children in Europe Today (CIET).
La conferència titulada “Els reptes d’educar-se amb la infància, avui” partirà d’uns reptes als quals l’educació ha de fer front, i a partir d’una lectura de binomis de conceptes que generen tensió, s’aniran desgranant possibles horitzons d’esperança que podem construir des de l’escola, i que es poden recollir amb una idea molt concreta: el deure de donar visibilitat a la identitat de la infància.
Dijous 13 – Empar Moliner
Periodista i escriptora catalana És possible crear joves lectors?
Empar Moliner i Ballesteros és una periodista i escriptora catalana. La seva literatura es caracteritza pel sentit de l’humor i per una visió crítica de la societat contemporània i les seves contradiccions.
Premi Mercè Rodoreda per Tot això ho faig perquè tinc molta por. Premi Ramon Llull amb la novel·la Benvolguda. Ha col·laborat a El País, i en múltiples programes de ràdio i televisió. Ha escrit articles d’opinió a diaris com ara Avui, Ara o El País. Actualment és col·laboradora a Catalunya Ràdio i Tv3.
A la xerrada, intentarem – sense cap pretensió d’èxit, és clar – compartir les estratègies que fem servir (com qui no vol la cosa) perquè els joves del nostre voltant sentin el plaer, boig, de la lectura que sentim alguns de nosaltres. Estratègies ridícules, segur, on se’ns veu el llautó, segur, però que son vàlides perquè tenim raó nosaltres. Els lectors, com deia l’estimat Emili Teixidor, son “més guapos”.
Dijous 20 – Montserrat Dolz
Psiquiatra i cap del Servei de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu Joves, soledat i salut mental
La Dra. Dolz es va graduar en Medicina i Cirurgia el 1995 per la Universitat de Barcelona i va obtenir el títol d’Especialista en Psiquiatria el 2000 i el diploma d’estudis avançats per la Universitat de Barcelona el 2003. Actualment és cap del Servei de Salut mental infantil i juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu i investigadora que lidera la línia d’ investigació de salut mental infanto-juvenil.
La Dra. Dolz destaca que el 50% de les malalties mentals s’inicien als 14 anys. Subratlla la importància de proporcionar eines als joves per reconèixer el seu estat emocional i fomentar relacions interpersonals autèntiques, ja que la manca d’aquestes pot conduir a la soledat i afectar la salut mental. Dolz també remarca la necessitat d’una detecció precoç i d’un enfocament integral que impliqui famílies, escoles i professionals de la salut per abordar eficaçment aquests trastorns.
Lloc: Teatre La Gorga
Hora: 20 h
Gratuït (cal agafar entrada)
No et perdis aquestes jornades que ens conviden a reflexionar sobre temes clau del present i futur de la nostra societat!