Les relacions amb els companys poden ser molt gratificants; de fet amb ells hi estem bé, i compartim i aprenem moltes coses importants de la vida. Però a vegades, volent o sense voler, ens fem mal i això genera infelicitat, malestar i patiment.
Gairebé tothom, en algun moment de la seva vida, ha tractat o ha estat tractat amb desconsideració per part d’algun company/a. Però quan aquesta situació és sistemàtica i repetida en el temps, és quan parlem de maltractament entre iguals. Heu de saber que aquestes conductes poden arribar a tenir conseqüències greus, tant per qui les fa com per qui les rep, però també pels qui ho contemplen o en tenen coneixement i no fan res per evitar-ho.
Per això hem de tenir clar quins són els nostres drets i les nostres responsabilitats.
No és cap película
L’assetjament i el maltractament existeixen. I quan aquest maltractament traspassa a les xarxes socials, els mòbils etc, estem parlant de ciberassetjament. És un mitjà que utilitzen molts delinqüents (sobretot assetjadors sexuals) per captar les seves víctimes. Si continua en forma de xantatge, parlem de Grooming.
Crea’t una vida digital segura evitant proporcionar dades de contacte reals, com l’adreça de casa o el teu telèfon personal.
Conseqüències
Hi ha estudis que corroboren que els efectes del ciberassetjament sobre la víctima poden ser pitjors que les agressions físiques, tot indicant que les emocions que més freqüentment tenen les víctimes envers aquest tipus de situacions són les de disgust,
tristesa, por, solitud, frustració…
Recorda!
- Els nostres drets que han de ser respectats en qualsevol circumstància. Totes les persones tenim dret a ser ben tractades.
- Les nostres responsabilitats Totes les persones tenim la responsabilitat de tractar bé els altres, i de protegir els nostres drets i els drets dels altres.
- De què parlem? Quan un noi/a (o grup) amenaça, pega, intimida... un company/a, li dóna empentes, li amaga, li trenca o li roba alguna cosa, se’n burla, l’insulta...o anomena algú amb malnoms, malparlen a la seva esquena, li envia notes grolleres o escampen falsos rumors, o l’exclouen del grup, estem parlant de maltractament entre iguals.
- Ets víctima o testimoni d’un maltractament? Pot semblar millor no dir res, però això no atura el maltractament. Sobretot no t’ho callis, digues-ho a algú. Defensar els drets d’una persona que necessita ajuda no és xivar-se, és ser solidari, intel·ligent, honest i responsable.
- Agredeixes algun company? La violència no és la millor manera de resoldre els conflictes, l’única cosa que produeix és més violència. Les persones felices no necessiten fer mal als altres per sentir-se millor.
- Has estat testimoni de maltractaments? Ningú no es mereix rebre mal tracte. Defensar els drets dels altres també és defensar els teus drets i treballar per millorar la convivència.
- Violència de gènere: La possessió i totes les formes d’abús fan mal i poden iniciar una relació de violència. Parla sempre amb la teva parella. Si detectes símptomes de violència talla-ho ara, no esperis que sigui massa tard. Els mals rotllos cal tallar-los a temps. “Controlar-me, voler-me posseir, obligar-me...això no és amor, això és un mal rotllo i amb els mals rotllos l’únic que es pot fer és TALLAR: els amics, respecta’ls, les baralles no són cap solució.
Ep!
- Gravar amb el mòbil és sancionable per la llei per la vulneració del dret
a la intimitat i protecció de la pròpia imatge - Agressió física i psicològica també és sancionable
- Tothom té dret a enfadar-se però no a ser violent
- La possessió, l’exclusió, fer córrer rumors, amenaçar, són diferents tipus de maltractament